Du kan søge Familieretshuset om at få fastsat børnebidraget, hvis den ene ikke opfylder sin forsørgelsespligt. Det vil typisk være den forælder, der ikke bor sammen med barnet.
Læs mere
Når Familieretshuset afgør, om betaler opfylder sin forsørgelsespligt, er der flere ting, der spiller ind. Vi ser blandt andet på, om betaleren betaler for nogle af de ting, som barnet har brug for i sin dagligdag, og hvor meget barnet opholder sig hos hver af jer.
Hvis I som forældre ikke bor sammen, kan den, som barnet ikke bor hos, opfylde sin pligt til at forsørge barnet ved enten at betale børnebidrag eller ved at betale for nogle af de ting, som barnet har brug for i sin dagligdag. Det kan fx være betaling af skole- og pasningsudgifter, tøj og sko, fritidsaktiviteter, lommepenge, mobilabonnement, receptpligtig medicin og lignende.
Hvis barnet opholder sig nogenlunde lige meget hos begge forældre, og I begge opfylder jeres forsørgelsespligt, fastsætter Familieretshuset som udgangspunkt ikke bidrag. Hvis barnet kun overnatter fire til fem gange hos den ene forælder over en 14-dages periode, vil vi normalt fastsætte børnebidrag. Den forælder, som har barnet hos sig fem nætter eller færre over en 14-dages periode, opfylder som udgangspunkt ikke sin forsørgelsespligt.
Hvis den forælder, der ikke har barnet hos sig, betaler børnebidrag, har han eller hun ikke pligt til at betale andre udgifter, ud over udgifter i forbindelse med samvær.
Efter forældreansvarsloven skal bopælsforælderen drage omsorg for barnet og træffe beslutninger om barnets personlige forhold. Det betyder bl.a., at en bopælsforælder, der modtager bidrag, skal sørge for, at barnet har tilstrækkeligt tøj, som passer til årstiden, med til samværet.
Den forælder, der betaler bidrag kan ikke påtvinge bopælsforælderen en udgift som ikke er nødvendig til barnets daglige løbende forsørgelse. Dette betyder i praksis, at hvis det fx alene er denne forælder, der mener at børnene skal gå til en bestemt fritidsaktivitet eller deltage i en rejse eller anden særlig begivenhed kan udgifter i den anledning ikke påtvinges bopælsforælderen. I så tilfælde må den forælder, der betaler bidrag selv afholde udgifterne.
Det er forældrenes fælles ansvar selv at aftale en kommunikationsform, der kan afhjælpe problemer vedrørende manglende og passende tøj til samværet.
Det er også forældrenes fælles ansvar at finde ud af, hvilke udgifter kan betragtes som værende forbundet med samværet. Familieretshuset kan ikke tage stilling til, om konkrete udgifter kan anses for at være forbundet med samværet.