Forløbet
Når I er uenige om barnets bopæl, vil I i langt de fleste tilfælde blive indkaldt til et møde, hvor vi vil forsøge at finde frem til en fornuftig løsning for alle. Det er altid bedst for jeres barn, hvis I finder en løsning, I kan samarbejde om. Derfor vil vi i første omgang forsøge at hjælpe jer til at blive enige om en løsning.
I Familieretshuset kan I derfor få hjælp til at lave aftaler, som fungerer godt for jeres barn. Det kan være, I er uenige om, hvor barnet skal bo, eller I er i tvivl om, hvem der skal have forældremyndigheden. Vi tilbyder flere former for hjælp.
Hvis I ikke kan blive enige
Hvis det ikke ved fælles hjælp lykkes at blive enige om, hos hvem af jer barnet skal have bopæl, sender vi sagen videre til familieretten. Familieretshuset kan nemlig ikke træffe endelig afgørelse om forældremyndighed og bopæl - det kan kun familieretten.
Hvis sagen skal behandles i retten, kan I søge om fri proces til retssagen. Læs mere om fri proces på Civilstyrelsens hjemmeside
Vær opmærksom på, at Familieretshuset ikke i alle tilfælde kan behandle en henvendelse om at ændre bopælen. Vi gør det kun, hvis der er nogle væsentlige ting omkring barnet, der har ændret sig – eller hvis vi vurderer, at det er til barnets bedste. Ellers skal vi ifølge lovgivningen afvise at behandle henvendelsen. Én af Familieretshusets primære opgaver er at beskytte barnet mod forældrenes vedvarende konflikter.
Hvad er bedst for barnet?
Selv om I som forældre ikke længere skal bo sammen, er det vigtigt at huske på, at I stadig er de vigtigste personer i barnets liv. Derfor er det vigtigt, at I sammen kan tage jer af barnet og træffe de beslutninger, der er bedst for barnet.
Hvis I er flyttet fra hinanden, kan det nogle gange være svært at samarbejde. Derfor tilbyder Familieretshuset jer hjælp gennem blandt andet børnesagkyndig rådgivning eller konfliktmægling
Hvad er vente- og sagsbehandlingstiden?