Bør­ne­sag­kyn­dig vur­de­ring

Hvis I har en sag om forældremyndighed, bopæl eller samvær i Familieretshuset, og Familieretshuset eller familieretten skal træffe en afgørelse i sagen, kan Familieretshuset lave en børnesagkyndig vurdering.

Hvad er en børnesagkyndig vurdering?

En børnesagkyndig vurdering er en rapport, der har fokus på, hvad der er bedst for jeres barn, når det gælder en afgørelse om forældremyndighed, bopæl og samvær mellem jer som forældre. Rapporten skrives af en psykolog i Familieretshuset. Psykologen skriver rapporten ud fra de oplysninger, vi allerede har om jeres barn og om jer som forældre.

Familieretshuset eller familieretten bruger rapporten som en del af beslutningsgrundlaget, når de træffer en afgørelse i jeres sag om forældremyndighed, bopæl og samvær.

Den børnesagkyndige vurdering kan for eksempel indeholde:

  • En gennemgang af information om jeres barn fra jeres sag
  • En gennemgang af information om jer som forældre fra jeres sag
  • En vurdering af, hvad der er bedst for barnet, i forhold til det, som I ikke er enige om.

Hvornår laver Familieretshuset en børnesagkyndig vurdering?

Familieretshuset kan lave en børnesagkyndig vurdering, når der i forvejen er mange oplysninger i jeres sag. Det betyder, at Familieretshuset ikke indhenter nye oplysninger til en børnesagkyndig vurdering, og at den børnesagkyndige vurdering ikke kræver et samtykke fra jer som forældre.

Hvem laver den børnesagkyndige vurdering?

Det er en psykolog i Familieretshuset, der laver den børnesagkyndige vurdering. Psykologen er en del af et specialiseret team, der udarbejder børnesagkyndige vurderinger. Psykologen er ikke tilknyttet jeres sag i Familieretshuset.

Bliver vi som forældre involveret?

I bliver som forældre indkaldt til to orienteringsmøder – enten sammen eller hver for sig. Møderne foregår på video og varer op til én time. Inden møderne får I en indkaldelse med digital post med et link til videomøderne.

På det første orienteringsmøde får I mulighed for at hilse på den psykolog, der laver den børnesagkyndige vurdering i jeres sag. Psykologen vil fortælle jer mere om den børnesagkyndige vurdering på mødet.

Når psykologen er færdig med at lave den børnesagkyndige vurdering, bliver I indkaldt til det andet og sidste orienteringsmøde. På mødet gennemgår psykologen rapporten med jer, og I får mulighed for at komme med jeres kommentarer.

Efter det sidste møde får I tilsendt den børnesagkyndige vurdering (altså rapporten) til orientering. Der bliver igen lejlighed til at komme med yderligere kommentarer.