Sted­barnsadop­tion

Ved en stedbarnsadoption vil barnet blive betragtet som et fælles barn af dig og den biologiske forælder, som du er gift eller lever sammen med. For at kunne adoptere din ægtefælles eller samlevers barn er det først og fremmest en betingelse, at adoptionen er til gavn for barnet. I skal derudover være gift eller leve sammen. Ved vurderingen lægges der vægt på, om I har boet sammen i en sammenhængende periode på mindst 2½ år på ansøgningstidspunktet.

Krav til stedbarnsadoption

For at kunne adoptere dit stedbarn skal du som udgangspunkt være fyldt 25 år. Du skal samtidig som udgangspunkt være mindst 14 år ældre end det barn, du vil adoptere.

Jeres familie skal have et stabilt samliv. Vi lægger vægt på, om I har boet sammen i en sammenhængende periode på mindst 2½ år på ansøgningstidspunktet.

Herudover skal du kunne bo/have boet sammen med barnet i tre år, før barnet er fyldt 18 år. Denne periode behøver dog ikke at være i sammenhæng. Familieretshuset foretager opslag i CPR for at sikre, at betingelserne er opfyldt.

Ansøg om stedbarnsadoption

Hvis det barn, som du ønsker at adoptere, er født i udlandet, skal du indsende barnets personlige dokumenter i original fysisk legaliseret form i forbindelse med ansøgning om adoption. Vi anbefaler, at du sender dokumenterne med værdi post eller anbefalet post.

Den udenlandske dokumentation, vi skal have, kan fx være:

  • din vielsesattest, hvis du er viet i udlandet
  • barnets fødselsattest
  • dokumentation for faderskab
  • dokumentation for forældremyndighed, eller
  • dødsattest på en forælder, hvis vedkommende er afgået ved døden i udlandet.

Der er forskellige regler for anerkendelse af udenlandske dokumenter i Danmark. For nogle lande gælder der krav om legalisering af dokumenterne, mens der for andre lande gælder krav om påtegning af apostille. Det vil i mange tilfælde også være nødvendigt, at du får de udenlandske dokumenter oversat.

Børnesamtale

Hvis dit barn er fyldt 7 år, skal det til møde i Familieretshuset i forbindelse med adoptionssagen. Læs mere om, hvordan du forbereder dit barn til mødet.