Til­syn med vær­ge

Når en person har fået beskikket en værge, fører Familieretshuset tilsyn med værgen. Du kan rette henvendelse til Familieretshuset, hvis du vil klage over en værge.

En værge kan fratages beskikkelsen, hvis værgen misbruger sin stilling eller i øvrigt viser sig uegnet til hvervet, eller hvis det er nødvendigt af hensyn til den, der er under værgemål.

Det er ikke alle klager, som fører til, at værgen kan fratages værgebeskikkelsen. Familieretshuset vurderer, om der er så alvorlige forhold, der medfører, at værgen skal fratages værgebeskikkelsen.

Hvad sker der, når du har klaget?

Når Familieretshuset har modtaget en klage, vil vi videresende den til værgen. Det gør vi, fordi værgen har krav på at vide, at der er klaget over pågældende. Værgen skal også vide, hvad klagen går ud på. Vi beder værgen om bemærkninger til klagen.

Hvis det ikke er dig selv, der er under værgemål, vil du ikke modtage en egentlig afgørelse fra Familieretshuset. Det skyldes, at du ikke er part i værgemålssagen.

Du vil dog få besked om, at sagen er færdigbehandlet, når vi har afsluttet sagen. Det vil i givet fald også fremgå, om klagen har betydet, at der er beskikket en ny værge.

I nogle tilfælde er det, der er oplyst i klagen, ikke af en sådan karakter, at vi vil undersøge sagen nærmere. Vi vil oplyse dig om, at vi ikke foretager yderligere.

Sådan klager du over en værge

Der gælder ingen særlige krav til, hvordan du klager over værgens varetagelse af arbejdet som værge. Du kan derfor kontakte Familieretshuset på den måde, der passer dig bedst. Hvis du sender din klage skriftligt, anbefaler vi, at du sender via Digital Post.

Klagens indhold

Når du klager over værgen, er det vigtigt, at det klart fremgår, hvem der er omfattet af et værgemål, så vi ved, hvem du klager over. Det er også vigtigt, at du tydeligt beskriver, hvad du er utilfreds med. Har du dokumentation, der har betydning for klagen, kan du med fordel også sende den til Familieretshuset.