Sagkyndig erklæring
Hvis I har en sag om forældremyndighed, barnets bopæl eller samvær i Familieretshuset, og Familieretshuset eller familieretten skal træffe en afgørelse i jeres sag, kan Familieretshuset vælge at få lavet en sagkyndig erklæring for at undersøge særlige forhold hos én eller begge forældre.
Hvad er en sagkyndig erklæring?
En sagkyndig erklæring er en grundig undersøgelse, der bliver til en rapport. I en sagkyndig erklæring undersøger man særlige forhold hos en forælder. Rapporten beskriver, om der er særlige forhold, der gør, at forælderen ikke kan drage den nødvendige omsorg for barnet.
Familieretshuset kan lave en sagkyndig erklæring for én eller begge forældre.
Hvornår laver Familieretshuset en sagkyndig erklæring?
Når Familieretshuset laver en sagkyndig erklæring, er det typisk fordi, at sagen er kompleks. Der kan være alvorlige bekymringer for jeres barns bedste, og trivslen i jeres familie. Der kan f.eks. være påstande om vold eller -alkoholmisbrug, psykisk sygdom eller sociale problemstillinger. Det er særlige forhold, som kan påvirke jeres barns trivsel og udvikling, og derfor skal de undersøges.
Familieretshuset eller familieretten bruger rapporten som en del af beslutningsgrundlaget, når de træffer en afgørelse i jeres sag om forældremyndighed, bopæl og samvær.
Hvem laver en sagkyndig erklæring?
Den sagkyndige erklæring bliver lavet af en psykolog fra Familieretshuset, en ekstern tilknyttet psykolog eller en anden relevant sagkyndig f.eks. en psykiater eller misbrugsekspert.
Hvis den sagkyndige erklæring laves af en psykolog fra Familieretshuset, vil det være en psykolog fra et specialiseret team. Det vil altså ikke være en medarbejder, der er tilknyttet jeres sag i Familieretshuset.
Sådan foregår undersøgelsen
Familieretshuset laver en konkret og individuel beskrivelse af undersøgelsen. Beskrivelsen forklarer, hvilke særlige forhold der skal undersøges.
Hvis undersøgelsen laves af psykiater eller misbrugsekspert vil undersøgelsen som regel bestå af én eller flere samtaler og undersøgelser, der er tilrettelagt ud fra den konkrete opgavebeskrivelse, som Familieretshuset har lavet.
De fleste sagkyndige erklæringer laves af psykologer. Her tilrettelægger psykologen en undersøgelse som typisk vil bestå af:
- To eller flere afklarende samtaler
- Psykologiske test
- Eventuelt prøver for stoffer og/eller kontrolbesøg
Den forælder, der indgår i undersøgelsen, skal give samtykke til at deltage.
Det er kun den forælder, der indgår i undersøgelsen, som bliver inddraget i undersøgelsens forløb.
Når undersøgelsen er færdig
Psykologen laver rapporten ud fra samtaler, tests og evt. prøver for stoffer/kontrolbesøg.
Rapporten vil indgå som en del af jeres sag i Familieretshuset og være med til at kvalificere de afgørelser, Familieretshuset eller familieretten skal træffe for jer og jeres barn.