Bør­ne­sag­kyn­dig un­der­sø­gelse

Hvis I har en sag om forældremyndighed, barnets bopæl eller samvær i Familieretshuset, og Familieretshuset eller familieretten skal træffe en afgørelse i jeres sag, kan Familieretshuset sætte en børnesagkyndig undersøgelse i gang.

Hvad er en børnesagkyndig undersøgelse?

Formålet med en børnesagkyndig undersøgelse er at belyse jeres barns perspektiv grundigt, inden Familieretshuset eller familieretten træffer en afgørelse i jeres sag om forældremyndighed, barnets bopæl eller samvær.

Den børnesagkyndige undersøgelse kan for eksempel indeholde:

  • En beskrivelse af jeres barn
  • En beskrivelse af relationen mellem jer og jeres barn
  • En beskrivelse af jeres forældresamarbejde
  • En beskrivelse af jeres personlige forudsætninger for at drage omsorg- og tage ansvar for jeres barn

Hvornår laver Familieretshuset en børnesagkyndig undersøgelse?

Familieretshuset bestiller en børnesagkyndig undersøgelse, hvis vi vurderer, at der er behov for det, for at finde den løsning, der er bedst for jeres barn.

I komplekse sager, hvor der er alvorlige bekymringer for jeres barns bedste, og hvor jeres trivsel i familien er påvirket af for eksempel; vold, alkoholmisbrug, psykisk sygdom eller sociale problemstillinger, vil Familieretshuset ofte få lavet en BSU i sagen.

Undersøgelsen bliver tilpasset jeres konkrete familiesituation. Den, der laver undersøgelsen, vil på et møde sammen med jer gennemgå, hvad den børnesagkyndige undersøgelse skal indeholde, og hvilke spørgsmål undersøgelsen skal give svar på.

Hvem laver den børnesagkyndige undersøgelse?

Det er en psykolog i Familieretshuset, eller en ekstern psykolog med relevant erfaring, der laver den børnesagkyndige undersøgelse. Psykologen er en del af et specialiseret team, der udarbejder børnesagkyndige undersøgelser. Psykologen er ikke tilknyttet jeres sag i Familieretshuset, men laver kun den børnesagkyndige undersøgelse.

Sådan foregår en børnesagkyndig undersøgelse

Det er psykologen, der tilrettelægger forløbet i undersøgelsen. Psykologen tager kontakt til jer for at lave aftaler om, hvornår I og jeres barn skal til samtale.

Som udgangspunkt består den børnesagkyndige undersøgelse af:

  • To samtaler med hver af jer forældre
  • To observationer af samspillet mellem hver af jer forældre og jeres barn
  • Én samtale med jeres barn
  • En gennemgang af information fra offentlige myndigheder (f.eks. skole eller daginstitution) om jeres barn og/eller jer som forældre.

I skal give jeres samtykke til, at Familieretshuset må sætte en børnesagkyndig undersøgelse i gang.

Når undersøgelsen er færdig

Når psykologen er færdig med den børnesagkyndige undersøgelse, vil I få en gennemgang af rapporten, og I får mulighed for at kommentere på den.

Den børnesagkyndige undersøgelse vil være med til at kvalificere de afgørelser, familieretten eller Familieretshuset skal træffe.