Tasja sparrer med ledelsen og rekrutterer nye medarbejdere
Som HR-Partner bruger Tasja sin specialistviden i en omskiftelig hverdag, hvor hun sparrer med Familieretshusets ledere omkring rekruttering og fastholdelse af medarbejdere. Porteføljen er opgaver er bred, og der er aldrig to dage, som er ens.
Efter at Tasja blev færdig med sin uddannelse i 2014, fik hun et job som HR-medarbejder i en generaliststilling. Efter noget tid mærkede hun en længsel efter at blive 'rigtig god til noget' en længsel, som førte hende til København, hvor hun brugte de næste år af sit arbejdsliv på at blive specialist i rekruttering.
"At være specialist i rekruttering betyder, at man arbejder indgående med personlighedstest og tilbagemeldinger på test, stillingsopslag, lønforhandlinger, overenskomster og vejledninger."
Men efter nogle år i København kaldte gode gamle Jylland igen, som Tasja siger. I særdeleshed var der en stilling som HR-Partner i Aarhus, der fangede Tasjas interesse.
HR-afdelingen i Familieretshuset er spredt ud på forskellige afdelinger. I Aabenraa sidder HR-koordinatorerne og HR-udvikling, arbejdsmiljøkonsulenterne sidder i Odense og HR-partnerne sidder i Aarhus.
Hvad laver en HR-Partner?
En HR-Partner er kendetegnet ved at have en udadgående rolle som sparringspartner for lederne i organisationen. En sparringspartner der kommer med input omkring rekruttering, de årlige lønforhandlinger og sygefravær. HR-partnerne arbejder også med data på den måde, at de trækker relevante tal på f.eks. nyansættelser, fratrædelser, sygefravær og lønniveau i staten til lederne.
HR-partnerne i Familieretshuset er fordelt på de forskellige vicedirektørområder: Børn og forældreansvar, Familie- og personret, og Forretningsunderstøttelse. Tasja er HR-partner på Familie- og personret og Forretningsunderstøttelse.
"Jeg sidder meget med de årlige lønforhandlinger. Det er en proces, der altid tager længere tid, end man forventer. Der er meget, der skal laves op til forhandlingerne og meget data at holde styr på f.eks. hvordan lønniveauet er i forhold til andre statslige organisationer."
Dagen på HR-kontoret
Som regel starter Tasja dagen med at skabe et overblik over de opgaver, der ligger på hendes skrivebord. Hun tjekker, hvilke møder hun skal til, og om der er nogen, der har henvendt sig med noget akut, som hun skal tage sig af som det første. Typiske opgaver kan være at lave oplæg til lønforhandlinger, skrive jobopslag og i slutningen af måneden er der fokus på at nyansættelser falder på plads.
"Dagen som HR-Partner er jo generelt præget af mange møder. Min rolle er at være sparringspartner og snakke med lederne om stort og småt. Det betyder, at der er mange møder, mange telefonsamtaler og at dagen ofte kan være meget uforudsigelig - på den gode måde. Når der er kommet mange opkald på en dag, kan jeg godt ved slutningen af en arbejdsdag have en lang liste over opgaver.”
Det bedste ved at arbejde i HR
Tasja kan godt lide afvekslingen i arbejde.
”I mit sidste job var jeg meget specialist, det elskede jeg også - følelsen af at jeg var blevet virkelig god til noget. Men til sidst manglede jeg noget andet. Så jeg kan godt lide, at det er så forskelligt, det er jeg arbejder med, at det skifter fra dag til dag. Vi snakker jo også med rigtig mange mennesker. Det synes jeg er spændende, det der med at man kan hjælpe. Så det bedste er klart, at der ikke er to dage der er ens og at du snakker med rigtig mange mennesker i løbet af din dagligdag.”