Simon forhindrer proformaægteskaber i Danmark
Simon arbejder på kontoret for Internationale ægteskaber, hvor hans funktion tilnærmelsesvis kan betegnes som detektiv. Han bærer ingen hat, men til gengæld kigger han af og til på både pas og dokumenter igennem en lup og leder efter beviser på ægte kærlighedshistorier.
Simon Buchholtz, Kontorfuldmægtig, Internationale ægteskaber
Ansat i Familieretshuset siden november 2019
”Der er stor interesse i at blive gift i Danmark. Årligt er der omkring 12.000 ansøgninger. Nogle finder det romantisk at udleve drømmen om det store eventyrbryllup på en gammel herregård. Andre vil gerne giftes i Danmark, fordi det her er muligt at blive gift med en partner af samme køn. Og så er der alle dem der imellem,” forklarer Simon, der arbejder i Odense på kontoret for Internationale ægteskaber.
Simon og hans kollegers vigtigste opgave er at sikre, at der ikke indgås proformaægteskaber i Danmark – det vil sige ægteskaber, som kun indgås for at én part kan sikre sig opholdsrettigheder, de ellers ikke ville kunne opnå.
”Vi er jo i bund og grund en kontrolenhed, der skal sikre, at der ikke indgås proformaægteskaber. Men når det er sagt, så er vi også til for at hjælpe udenlandske par. Vi skal udstede det, der hedder en prøvelsesattest. Det er et dokument, der viser, at parret et godkendt til en vielse i Danmark. ”
Kontoret for Internationale ægteskaber er forholdsvis nyt. Det blev etableret i 2019, samtidig med Familieretshusets etablering, og siden da har Simon og hans kolleger været med til at bygge en hel ny retspraksis op. Det er en opgave, som Simon er stolt af at bidrage til.
For hver en sag vi behandler, er vi med til at forme en hel ny praksis. Ved vores blotte eksistens er vi med til at gøre Danmark til et mindre eftertragtet land for kriminelle, der vil tjene penge på proformaægteskaber. Det er jeg stolt af.
Sagerne er aldrig ens
Når Simon møder ind på kontoret, hvilket han ofte gør ret tidligt, så trækker han den første sag fra sagssystemet, og så begynder dagens arbejde:
”Sagerne er aldrig ens, så det er på ingen måde kedeligt. Nogle sager er ligetil, her er jeg ikke i tvivl om, at parret reelt er et par. De sager er hurtige, og dem kan jeg nå mange af på én dag. Men andre sager er mistænkelige og så er det, at det store detektivarbejde går i gang,” forklarer Simon og fortsætter:
”Nogle gange kan jeg være i tvivl om, hvorvidt parret overhovedet kender hinanden. Den tanke kan jeg få ud fra medsendte billeder eller korrespondancer. Og hvis mine alarmklokker ringer, så sparrer jeg som det første med mine dygtige kolleger. Vi tjekker altid dokumenter grundigt igennem og anvender de værktøjer vi har til rådighed, hvis vi er det mindste i tvivl om ægtheden. Er vi fortsat i tvivl, så indkalder vi parret til et møde hos os.”
Fortrolighed og et godt grin
Når parrene skal dokumentere, at deres forhold er reelt, så kan de sende billeder, mails eller telefonbeskeder. Og når man som sagsbehandler får dem i hånden, så er det vigtigt med fortrolighed:
”Jeg kigger jo direkte ind i andre folks privatsfære, og derfor er fortrolighed en stor del af mit arbejde. Men når det er sagt, så er der også plads til et smil eller et grin over noget af det, som parrene kan finde på at sende ind. Det er altid spændende, og det er da helt fantastisk at være vidne til så mange kærlighedshistorier. For de fleste, der ansøger om ægteskab i Danmark, er jo heldigvis ikke ude på at indgå proformaægteskaber. De vil bare gerne giftes her - af mange forskellige grunde.”
Vidste du, at man skal sikkerhedsgodkendes på næsthøjeste niveau hos PET for at få arbejde i kontoret for Internationale ægteskaber. Det skal man, dels fordi kontoret modtager tendenser og andre efterretninger fra Rigspolitiet, som ikke må videreformidles, og dels fordi man lærer at ægthedsvurdere dokumenter, hvilket giver en indsigt, som kræver en udvidet tavshedspligt.