Senijada rådgiver om bidragsspørgsmål
Senijada arbejder med bidrag på kontoret for Familieret, som ligger i Ringkøbing. Hendes kærlighed til både Vestjylland og bidragsområdet er stor, og hun er derfor meget glad for at have slået rødder - både geografisk og fagligt.
Senijada Botic, Juridisk specialkonsulent, Bidrag
Ansat i Familieretshuset siden 2008.
Der går kun få minutter fra Senijada forlader hjemmet, og til hun tjekker ind på kontoret i Ringkøbing. Hun bor tæt på sin arbejdsplads, og det er hun rigtig glad for.
”Jeg er meget glad for at bo og arbejde i samme by. Det fungerer godt for mig,” forklarer Senijada. Men hun fortæller også, at mange af dem, der ellers arbejder på Familieretshusets kontor i Ringkøbing kommer lang vejs fra, og det fungerer rigtig fint for dem, særligt fordi Familieretshuset er en fleksibel arbejdsplads, hvor det er muligt at have et par hjemmearbejdsdage om ugen.
Men for Senijada er det rart at have kontoret tæt på hjemmet. Og det var faktisk derfor, hun i sin tid søgte et job i Familieretshuset. Hurtigt blev det dog klart for hende, at arbejdsområdet faktisk var enormt spændende og arbejdspladsen rigtig god. Og nu 13 år senere, er hun der stadig.
Bidrag er ofte en konflikt i konflikten
Senijada er en del af Familieretskontoret, hvor samtlige bidragssager for hele Danmark behandles. Spørgsmål om bidrag opstår, når ægtefæller skilles, familier opløses, og økonomien står lidt uklar hen. Der findes flere forskellige slags bidrag, men de to største områder, som Senijada og hendes kolleger behandler sager om, er børnebidrag og ægtefællebidrag. Sagerne kan enten dreje sig om fastsættelse af nye bidrag, eller ønsker om at ændre eksisterende bidrag.
”Mange af de sager, vi behandler, er fra et forældrepar, der også har andre sager i gang hos os – eksempelvis en sag om forældremyndighed. Vi oplever ofte, at bidragssagen er en økonomisk konflikt i en større konflikt, som jo drejer sig om det allervigtigste, nemlig deres børn. Og her gør vi en stor indsats for at løse bidragssagen hurtigst muligt. Vi tror nemlig, at én afsluttet konflikt kan få en positiv påvirkning på øvrige konflikter og øvrige sager her i huset.”
I store træk handler det om at få fastsat det rigtige bidrag. Men ikke alle sager kan udløse et bidrag:
”Min oplevelse er, at mange går med fejlagtige opfattelser af, hvad de har ret til. Og det i sig selv kan skabe konflikter. En mindre del af vores ansøgere kan faktisk slet ikke få et bidrag. Og i de sager handler det for os om at vejlede dem og give dem en forståelse for, hvordan tingene hænger sammen. Det kræver gode talekundskaber – men det er også rart at kunne hjælpe på denne måde,” forklarer Senijada.
Et spændende nicheområde
Senijada har været sagsbehandler i mange år, men hun fungerer nu som specialkonsulent. Hendes daglige arbejde består i høj grad i at understøtte kollegernes sagsbehandling. Hun starter derfor altid dagen med at åbne sine chats, og her ligger der spørgsmål til en del forskellige sager. Men det falder hende naturligt at være med til at rådgive kollegerne, da det juridiske nicheområde, som bidrag nu engang er, er kommet godt ind under huden på hende.
Man kan vel sige, jeg har slået rødder på bidragsområdet, hvor jeg har været siden 2013. Og jeg befinder mig godt her. Bidrag er et nicheområde, men det er et spændende ét af slagsen.
”Jeg er glad for det, særligt fordi det meget sjældent er et sort/hvidt område. At behandle bidragssager kræver stor viden om aftaleret, men derudover kræver det også, at man kan sin forvaltningsret og kan foretage skønsmæssige vurderinger, fordi offentlig ret og privatret mødes på bidragsområdet. Det bliver man bedre og bedre til, for hver sag man behandler. Og netop derfor bliver det aldrig kedeligt.”
Vidste du, at bidragssager ofte opstår som en del af en anden sag, som behandles i Familieretshuset? Derfor skal Familieretskontoret, som er dem der behandler bidragssagerne, samarbejde bredt med øvrige kontorer i Familieretshuset.