Mo­ni­ca vi­si­te­rer for­æl­dre­ansvars­sa­ger

Hvem skal have forældremyndigheden? Hvor skal barnet bo? Eller hvordan skal samværet fordeles mellem skilte forældre? Det og mange andre spørgsmål sidder Monica med som visitator i Visitation og Forældreansvar.

Monica Bentsen, Juridisk fuldmægtig, Visitationen
Ansat i Familieretshuset siden maj 2017

Det kræver en stor erfaring og omfattende viden at sidde og visitere sager i Familieretshuset. Når sagerne tikker ind, så skal det både gå hurtigt, da en sag skal visiteres inden for fem arbejdsdage, men sagen skal også visiteres korrekt. Det kræver både grundighed, indblik og overblik:

”Når jeg visiterer sagerne, har jeg en lang række opmærksomhedspunkter, jeg holder øje med. Jeg undersøger først, om vi har kompetence til at behandle sagen. Jeg tjekker herefter bl.a. den tidligere sagshistorik vedrørende barnet for at se, om der er noget i sagsakterne, jeg skal være opmærksom på. Jeg tjekker, om der er noget akut i den aktuelle ansøgning, som skal behandles i et af vores hasteteams. Og så vurderer jeg, hvilket af Familieretshusets tilbud, der bedst hjælper familien,” fortæller Monica.

Når forarbejdet er gjort, kan Monica sende sagen videre til skriftlig behandling i sin egen afdeling eller bestille et møde til et mødekontor. Visiteringen er helt afgørende for sagens videre behandling og dermed en meget vigtig del af sagsbehandlingen.

Fleksibilitet og en spændende hverdag

Monica møder ofte ind på arbejde kl. 7. Så starter hun dagen med at tjekke chats i fagsystemet – som er sagsspecifikke beskeder og spørgsmål fra kolleger. Herefter begynder hun at visitere sager. Når klokken nærmer sig 9.30 gør hun klar til tavlemøde, hvor hun og teamet gør status over dagens opgaver samt prioritere og koordinere dem.

Efter mødet står den igen på visitering af sager, og alt det andet, der kan komme ind fra højre og venstre. Men dagene er aldrig ens, fordi sagerne aldrig er ens. Og derudover er der også en vis rotation på kontoret, fordi de forskellige teams er rigtig gode til at hjælpe hinanden.

”Hjælpsomhed er et ord, der beskriver vores kontor rigtig godt. Vi kan nemt dække ind for hinanden, og hjælpe der hvor der er mest brug for hænderne, fordi vi i Visitation og Forældreansvar har en god erfaring at trække på. Ofte starter man i ét team, når man er ny, og så rykker man videre til et andet team efter noget tid. Efter nogle år har man derfor prøvet kræfter med de fleste opgaver. Det er klart en fordel, som bidrager til fleksibilitet og er med til at gøre hverdagen spændende og uforudsigelig.”

Trives med fart over feltet

I Visitation og Forældreansvar må der maksimalt gå fem dage fra en ansøgning er sendt fra en borger, til den er visiteret. Det kan resultere i nogle travle dage på kontoret. Men det er ikke en ulempe for Monica:

”Jeg trives i en travl hverdag, som det driftsmenneske jeg er. Og femdagesfristen er mit hjertebarn, kan man vel godt sige. Jeg vil stække mig rigtig langt og tager gerne en time ekstra på kontoret, for at vi overholder den. Jeg ville sådan ønske, at familien Danmark faktisk vidste, hvor meget vi lægger os i selen hver eneste dag,” forklarer hun.

Jeg ville sådan ønske, at familien Danmark faktisk vidste, hvor meget vi lægger os i selen hver eneste dag.

Det engagement, Monica og hendes kolleger lægger for dagen, er med til at skabe en enestående holdånd. Monica har valgt at arbejde 42 timer i ugen, for opgaver er der nok af. Men det er intet krav eller pres til, at andre gør det samme:

”Jeg vil faktisk sige, at Visitation og Forældreansvar er en rigtig god og fleksibel arbejdsplads. Der er både plads til dem, der gerne vil arbejde meget og dem, der også skal have familielivet til at gå op. Det er et rigtig godt mix.”

Vidste du at, hvis Familieretshuset modtager en sag, som vækker bekymring, bliver sagen sat direkte til én specifik sagsbehandler, så der bliver taget hånd om den med det samme?