Lin­das dag hand­ler om navne

Batman eller kongekaj? Nok er det sjove navne, men formentlig vil de ikke blive godkendt i Danmark. Navngivning og navneændring skal ske i overensstemmelse med navneloven. Den opgave varetages i Familieretshuset af ni medarbejdere - én af dem er Linda Jensen.

Linda Jensen, kontorfunktionær, Navne
Ansat i Familieretshuset siden marts 2008

”Mange er ikke bekendte med navneloven og tænker, at man må hedde, hvad man vil. Men det er ikke korrekt,” fortæller Linda, der til dagligt slår sine folder i kontoret for Separation, Skilsmisse og Navne, der ligger i Nykøbing Falster. Her har Linda været siden 2013 – men faktisk startede hun sin karriere i Familieretshuset, som dengang hed Statsforvaltningen, allerede tilbage i 2008. Hun har prøvet kræfter med flere forskellige opgaver, og hun har været glad for sit job fra dag ét.

Navneteamet er lille og består kun af fem kontorfunktionærer og en jurist, men ikke desto mindre så er det dem, der behandler navnesager for hele Danmark.

”Når forældre skal navngive deres barn, så sker det gennem kirkekontoret i det sogn, de bor. Men vælger de et fornavn, som ikke står på den officielle liste over godkendte fornavne, eller et efternavn, som barnet ikke har slægtsmæssig tilknytning til, så går sagen videre til Familieretshuset.”

Navne kan være mange ting

Ud over sagerne om barnets første navn så behandler navneteamet også navneændring af børn og voksne, beskyttelse af firma- kunstner- og foreningsnavne, og klager over afgørelser, som er behandlet af kirkekontoret.

Linda møder typisk ind på kontoret ved 7-tiden og slutter dagen kl. 15. I løbet af en dag har hun flere forskellige sager i hænderne. Nogle kan afsluttes samme dag, andre kræver, at hun indhenter mere information, indkalder et barn til møde for at belyse barnets holdning til den ønskede navneændring, eller sender sagen i høring.

Vi arbejder med mange slags navnesager, så det bliver aldrig kedeligt.

”Nogle dage dykker jeg ned i en sag om godkendelse af et spritnyt for- eller efternavn, og andre dage er det en sag om ændring af et barns efternavn, som barnet deler med den forælder, som ikke har del i forældremyndigheden. Det er varierende og spændende.”

Når nye navne skal godkendes

De fleste i navneteamet er kontorfunktionærer med en kontoruddannelse. Derudover har navneteamet også tilknyttet to jurister, som de kan trække på ved behov. Og det er ifølge Linda rart at vide, at der er mulighed for juridisk sparring, hvis en sag kræver det.

De sager, der er flest af, er godkendelse af nye fornavne hos børn med en anden etnisk herkomst end dansk. Her bliver der typisk anmodet om et traditionelt navn fra hjemlandet:

”I en sådan opgave undersøger jeg, om navnet kan godkendes efter reglerne i navneloven. Jeg tjekker, om navnet er godkendt til det modsatte køn, eller om det er et beskyttet efternavn. De to elementer kan tale imod en godkendelse. Og så kigger jeg til udlandet. Hvis navnet er almindelig anvendt i andre lande, så er der større chance for, at vi godkender det herhjemme, men der er ikke en facitliste.”

I navneloven fremgår det, at fornavne fx ikke må være upassende eller vække anstød. Afgørelser indebærer ofte et skøn, og derfor bruger de i teamet meget tid på at sparre med hinanden for at få flere øjne på en sag.

En mindre andel af ansøgningerne om navneændringer beror på numerologi, og så er der selvfølgelig også dem, der bare gerne vil skille sig ud fra mængden:

”Nogle kan virkelig være kreative, når de ansøger om et navn. Vi behandler alle sager med seriøsitet og diskretion, så jeg kan desværre ikke komme med konkrete eksempler, men jeg kan love for, at nogle navneønsker både kan overraske og få smilet frem,” fortæller Linda.

Vidste du, at det blot er en skrøne, når man siger, at børn automatisk kommer til at hedde Margrethe eller Frederik, hvis de ikke er navngivet inden for seks måneder? Ingen børn er nogensinde blevet tvangsnavngivet i Danmark. Til gengæld videresendes sagen til politiet, som kan give bøder til forældre for ikke at overholde navneloven.