Fre­de­rik­ke fø­rer til­syn med vær­ge­mål

Det er svært at overlade alle væsentlige beslutninger i ens liv til andre. Men det kan blive nødvendigt, hvis man eksempelvis er dement eller svækket. På kontoret for Værgemål sidder Frederikke og varetager en meget vigtig samfundsopgave.

Frederikke Hessellund Molke Jensen, juridisk fuldmægtig, Værgemål
Ansat i Familieretshuset siden januar 2019

”Vi etablerer værgemål for dem, der har brug for det. Men vi skal sikre os, at der reelt er et behov, fordi et værgemål er meget indgribende,” forklarer Frederikke om kontorets overordnede opgave.

Hvert år etableres omkring 3000 værgemål i Danmark. Det sker hovedsageligt via Familieretshuset. Værgemål etableres, hvis en person ikke længere er i stand til at handle på egne vegne i økonomiske og personlige forhold, og der ikke er andre, som har mulighed for det uden et værgemål. Når værgemålet er etableret, skal Familieretshuset føre tilsyn med det. Det er her, Frederikke kommer ind i billedet.

At sikre de rette interesser

”Jeg sidder i dispositionsteamet, hvor vi laver vurderinger af, om der fx kan frigives penge fra en persons formue, hvis en værge søger om det. Hvis der fx skal bruges penge til en ferie eller et indskud til en ny bolig, så har jeg en vigtig opgave i at sikre, at penge bruges til borgerens fordel og i borgerens interesse.”

Det er for Frederikke en helt almindelig arbejdsopgave. I de fleste situationer møder hun stor forståelse fra værgerne. Men der er situationer, som kan være mindre simple:

”I tre ud af fire tilfælde er værgen et familiemedlem. Og det kan være rigtig godt, men hvis det fx er en mor, der er værge for sit voksne handicappede barn, så kan jeg godt opleve en modstand mod, at jeg som jurist skal vurdere, om der kan frigives af de penge, som tilhører personen under værgemål, hvilket jeg godt kan forstå,” forklarer Frederikke.

Men her må hun på bedste juridiske vis forklare, hvorfor det er vigtigt, at lovgivningen er ens for alle:

”Der er de samme regler for alle, og det er de, for at vi kan beskytte den person, der ikke længere selv kan varetage sin egen økonomi.”

Variation i opgaverne og godt sammenhold

En anden opgave, der fylder en del i Frederikkes hverdag, er fremtidsfuldmagter.

”En fremtidsfuldmagt opretter man selv, mens man endnu ikke har brug for den. Og hvis tiden så kommer, hvor der bliver behov for at sætte den i kraft, så sker det hos Familieretshuset. Vi vurderer blandt andet på, om de helbredsmæssige betingelser for at sætte fremtidsfuldmagten i kraft er opfyldt, samt på indholdet.”

Fremtidsfuldmagtsloven trådte i kraft i 2017. Da området er så nyt, er det stadig under udvikling, hvilket også gør det interessant:

Vi er med til at udvikle noget på fremtidsfuldmagtsområdet. Og det er virkeligt spændende som jurist at have indflydelse på praksis.

Man kan gøre en forskel

Frederikke lægger ikke skjul på, at hun er glad for sit job. Og ikke mindst er hun glad for at arbejde på et område, hvor hun kan gøre en forskel og hjælpe nogle, der har brug for hjælp. Hun er også meget tilfreds med variationen i sit arbejde og ikke mindst kollegerne:

”Jeg er rigtig glad for at være en del af Værgemålskontoret. Vi har et fantastisk kollegialt sammenhold, hvor vi sparrer og giver plads til hinanden – unge såvel som de mere modne.”

Vidste du, at hvis man ikke har en pårørende, der kan eller vil beskikkes til værge, så kan man få en fast værge. En fast værge er en person, der er antaget af Familieretshuset til at udføre rollen som værge. En fast værge er værge for flere personer, og har derfor kendskab til opgaverne.