Alex hol­der mø­der med for­æl­dre i brud­te fa­mi­li­er

Alex' arbejde består i at holde møder med forældre om forældremyndighed, barnets bopæl og samvær. Selv har Alex en personlig historie med i bagagen, som giver ham en værdifuld indsigt på området. Hans mål er altid at sætte barnet først.

Alex Hylleberg Nicolaisen, Jurist, Børn og forældre.
Ansat i Familieretshuset siden marts 2021.

”Jeg elsker mit job. Intet mindre. Og jeg kan slet ikke forstå, at alle andre ikke også vil arbejde på mødekontoret, ligesom jeg gør.”

Når klokken er 8 møder Alex typisk ind på sit kontor i Familieretshuset i Aabenraa. Så venter der en dag med fart over feltet. Den typiske arbejdsdag består af to til tre borgermøder af hver to timers varighed. Imellem møderne har Alex tid til at omstille sig til næste sag.

”Jeg møder de forældrepar, der ikke er enige om forældremyndighed, bopæl og samvær for deres børn, og hvor der er en risikofaktor til stede. Det kan fx være vold, psykisk sygdom eller misbrug. Møderne holder jeg altid sammen med en børnesagkyndig. Min rolle er at lede mødet, skrive notat og sikre mig, vi kommer omkring alt det juridiske, men jeg har naturligvis også øje for konfliktnedtrapning og jeg har fokus på, at mødet skal omhandle barnet, fordi det er dét det hele handler om.”

Men Alex' arbejde består ikke udelukkende af at holde møder, selvom de fylder mest:

”Jeg har også stille dage uden møder. Her kan jeg fordybe mig i sagsbehandlingen, som kan bestå i at indhente oplysninger fra myndigheder – det kan være fx kommune eller politi, jeg kan træffe midlertidige afgørelser i sager, der kræver det, og så har jeg også dage, hvor jeg står til rådighed for sparring med de børnesagkyndige kolleger. Derfor er mit arbejde enormt afvekslende.”

Faglige kvalifikationer og menneskelige kompetencer

At arbejde på et mødekontor på Børn- og forældreområdet kræver, at man er gjort af noget særligt, fordi det kan være et hårdt område, hvor man ofte befinder sig midt i andres kriser. Men for Alex er det også netop det, der motiverer:

I mit arbejde skal jeg selvfølgelig bruge min faglighed – men jeg skal også bruge mig selv, og det jeg har med i min bagage.

”Mit arbejde kan godt være hårdt, fordi jeg ofte befinder mig midt mellem en mor og far, der er i krise, fordi de er bange for at miste det allerkæreste, de har, og de følelser skal jeg kunne være i. Men når det er sagt, så er det det mest motiverende og givende job, jeg kunne tænke mig,” siger Alex og fortsætter:

”Jeg er selv vokset op, som det jeg vil kalde et forsømt ghettobarn. Derfor har jeg en viden om, hvordan det er at være i en familie, der ikke altid fungerer optimalt. Det er en værdifuld viden at have med i et job som mit. Og netop fordi jeg kender de følelser, som børnene kan sidde med, så vil jeg altid sætte barnet først.

Faldt for familieret da han studerede

Lige siden studiet har Alex været sikker på, at Familieret var det rigtige felt for ham. Tidligere har han arbejdet som advokatfuldmægtig og været underviser. Men der er ingen tvivl om, at Familieretshuset er den helt rette hylde:

”Da chancen bød sig her i Familieretshuset tøvede jeg ikke med at søge. Og jeg har ikke fortrudt det et øjeblik siden. Familieret er det, jeg brænder for, og jeg kan særligt godt lide, at jeg som jurist i Familieretshuset skal være objektiv og neutral,” forklarer Alex, og uddyber:

”Det skal jeg være, fordi min hovedopgave er at oplyse sagerne og træffe midlertidige afgørelser, der er til barnets bedste. De sager, jeg primært sidder, med afgøres endeligt i familieretten, men det er vigtigt for familien og især barnet, at der træffes de rigtige midlertidige afgørelser under sagens behandling. På den måde skal barnet f.eks. ikke vente med at kunne se sin samværsforælder igen til hele sagsprocessen er afsluttet.”

Vidste du, at man på kontoret for Børn og forældre samarbejder meget bredt med andre myndigheder og fx også med analyseinstitutter, der kan lave narkotikaanalyser med afsæt i et enkelt hårstrå? Det gør de for at få en vigtig viden, når sager skal oplyses og behandles.