Uden­land­ske af­gø­rel­ser om bi­drag fra et EU-land ef­ter 18. ju­ni 2011

Om udenlandske afgørelser om bidrag fra et EU-land efter 18. juni 2011

Gældsstyrelsen opkræver og inddriver bidrag i Danmark, når det drejer sig om udenlandske afgørelser om bidrag.

Hvis en bidragsbetaler ikke betaler et aftalt eller et fastsat bidrag, kan forskellige danske myndigheder opkræve og inddrive bidraget.

Når en bidragsbetaler skal betale bidrag på baggrund af en udenlandsk afgørelse, er det Gældsstyrelsen, der opkræver og inddriver bidraget i Danmark.

Gældsstyrelsen kan dog kun opkræve og inddrive bidrag, der er fastsat i en afgørelse, der er truffet i et land, som har tiltrådt en af de samme konventioner om bidrag som Danmark

Bidragsafgørelse fra et EU-land

Hvis bidraget er fastsat i en afgørelse fra et EU-land, kan bidragsmodtageren anmode om, at bidraget opkræves og inddrives i Danmark.

Opkrævning af bidrag i Danmark

Underholdspligtforordningen gælder her i Danmark.

Det betyder, at Danmark anerkender og fuldbyrder (inddriver) bidragsafgørelser, der er truffet på grundlag af bidragssager, der er startet i et af de øvrige EU-medlemslande efter den 18. juni 2011, på samme måde som afgørelser, der er truffet i Danmark (forordningens afdeling 1).

Danmark anerkender og fuldbyrder ligeledes bidragsafgørelser, der er truffet i et af de øvrige EU-medlemslande, når afgørelsen opfylder forordningens betingelser for eksigibilitet (fuldbyrdelighed), og afgørelsen er truffet på grundlag af en bidragssag, der er startet før den 18. juni 2011 (forordningens afdeling 2).

Er sagen anlagt i Storbritannien før deres udtrædelse af EU i slutningen af 2020, kan afgørelsen ligeledes anerkendes og fuldbyrdes i Danmark efter forordningen (afdeling 2). .

Sagsforløbet

Når bidragsafgørelsen er truffet på grundlag af en bidragssag der er startet i et af de øvrige EU-lande efter den 18. juni 2011

Sagen starter i Familieretshuset eller Gældsstyrelsen

Bidragsmodtageren eller den relevante udenlandske myndighed kan sende en anmodning om inddrivelse af et bidragskrav til Familieretshuset.
Når Familieretshuset har sikret sig, at de nødvendige dokumenter foreligger, videresenders sagen til Gældsstyrelsen til opkrævning. Sagen kan også sendes direkte til Gældsstyrelsen.

Bidragsbetalerens adgang til at bede om fornyet prøvelse af bidragsafgørelsen

Bidragsbetaleren har i visse situationer mulighed for efter forordningens artikel 19 – indenfor en vis frist – at anmode om fornyet prøvelse af en bidragsafgørelse ved den kompetente ret i den stat, hvor afgørelsen er truffet. En sådan anmodning skal bidragsbetaleren selv indgive til den kompetente ret.

Oplysninger om den udenlandske kompetente ret og landets prøvelsesprocedure under de enkelte medlemslande

Hvis bidragsbetaleren kommer med indsigelser

Hvis bidragsbetaleren kommer med indsigelser om bidragskravets eksistens og størrelse, skal Gældsstyrelsen sende sagen til Familieretshuset, som træffer afgørelse om indsigelserne.

Familieretshusets afgørelse kan indbringes for familieretten.

Opkrævning af bidraget

Gældsstyrelsens opgaver i hovedtræk:

  • Kræve bidraget hos bidragsbetaleren
  • Lave evt. aftaler om afdrag

Hvis bidragsbetaleren ikke betaler

Hvis opkrævningen ikke resulterer i, at bidragsbetaleren betaler bidraget, sender Gældsstyrelsen sagen til inddrivelse.
Som restanceinddrivelsesmyndighed har Gældsstyrelsen følgende muligheder for at inddrive et bidrag:

  • lønindeholdelse
  • udpantning
  • modregning

Klageadgang

Både bidragsmodtageren og bidragsbetaleren kan klage over Familieretshusets afgørelse til familieretten. Gældsstyrelsens afgørelse kan påklages til Landsskatteretten. Handler klagen om en udpantning, skal fogedretten behandle klagen.

Opkrævning og inddrivelse i udlandet

Bor bidragsmodtageren i Danmark, og bor bidragsbetaleren i udlandet, på Færøerne eller i Grønland, er det Gældsstyrelsen, der opkræver et bidrag. Resulterer opkrævningen ikke i, at bidragsbetaleren betaler bidraget, sender Gældsstyrelsen sagen til inddrivelse i udlandet.

Spørgsmål om reglerne

Hvis du har spørgsmål om reglerne om opkrævning eller om underholdspligtforordningen, kan du henvende dig til Familieretshuset.

Hvis du har spørgsmål om reglerne om inddrivelse, kan du henvende dig til Gældsstyrelsen.