For et barn, for hvem forældremyndigheden er fastslået i udlandet, anerkendes forældremyndigheden i Danmark, såfremt forældremyndigheden er tildelt i overensstemmelse med konventionssamarbejdet eller såfremt betingelserne i øvrigt er opfyldt.
Konventionssamarbejdet (Lande som har tiltrådt de respektive konventioner).
Danmark deltager i samarbejdet om gensidig anerkendelse af udenlandsk forældremyndighed gennem følgende konventioner:
- Haagerbørnebeskyttelseskonventionen
- Den Nordiske Ægteskabskonvention
- Haagerkonventionen af 1980 om de civilretlige virkninger af internationale børnebortførelser - børnebortførelseskonventionen
- Europarådskonventionen om anerkendelse og fuldbyrdelse af afgørelser om forældremyndighed
Uden for konventionssamarbejdet (Lande som ikke har tiltrådt de ovennævnte konventioner).
Uden for konventionssamarbejdet anerkendes udenlandsk forældremyndighed efter dansk familieret som udgangspunkt, hvis følgende betingelser er opfyldt:
- Afgørelsen skal være truffet i barnets bopælsland (krav om tilknytning til den stat, der har truffet afgørelsen)
- Afgørelsen skal være gyldig i den stat, hvor den er truffet. Der må ikke efterfølgende i Danmark eller et andet land være truffet en anden gyldig afgørelse om forældremyndighed.
- Afgørelsen må ikke stride mod grundlæggende danske retsprincipper (ordre public), herunder hensynet til barnets bedste
Hvis der ikke foreligger en afgørelse om forældremyndighed, følger forældremyndigheden efter landets lovgivning.
Efter dansk international privatret er det barnets domicillov, der afgør, hvem forældremyndigheden tilkommer, når forældremyndigheden følger af loven. Dette omfatter også spørgsmålet om, hvorvidt barnet overhovedet er undergivet forældremyndighed, dvs. om forældremyndigheden er ophørt, f.eks. fordi barnet er blevet myndigt eller er blevet gift.
Forældremyndighed, der følger af loven i den stat, hvor barnet havde bopæl (sædvanligt opholdssted), anerkendes således efter dansk ret, hvis barnet senere tager ophold, domicil m.v. her i landet.
Hvis forældremyndighed, der følger af loven i en anden stat, strider mod grundlæggende danske retsprincipper (ordre public), anerkendes forældremyndigheden ikke i Danmark.
Er en myndighed i tvivl om, hvem der har forældremyndigheden over et barn, kan myndigheden forelægge sagen for Familieretshusets kontor for Adoption og Anerkendelse. Sammen med forelæggelsen skal barnets originale udenlandske fødselsattest og dom/afgørelse om forældremyndighed, hvis der er sådan en, indsendes. Parternes personnr. bedes oplyst ved forelæggelsen.