Bor den ene part i udlandet
Ansøger du om fastsættelse eller ændring af bidrag, og bor modparten i udlandet, skal du være opmærksom på, at særlige retningslinjer gør sig gældende.
Ansøger du om fastsættelse eller ændring af bidrag, og bor modparten i udlandet, skal du være opmærksom på, at særlige retningslinjer gør sig gældende.
Når Familieretshuset modtager en ansøgning om fastsættelse eller ændring af bidrag, skal vi partshøre den part, som ikke sender ansøgningen. Vi sender derfor et brev via Digital post (hvis vedkommende ikke er tilmeldt Digital Post, sendes det som brevpost), hvor vi orienterer om ansøgningen, så modparten har mulighed for at varetage sine interesser under sagen.
Familieretshuset skal kunne dokumentere, at modparten har modtaget brevet, før vi kan fortsætte sagsbehandlingen. Vedkommende skal derfor besvare brevet skriftligt eller mundtligt, eller vi skal modtage en bekræftelse på, at brevet er afleveret på adressen. Hvis vi ikke modtager en bekræftelse, anmoder vi retten om at forkynde brevet for modparten.
Er der ansøgt om normalbidrag, skal Familieretshuset ikke bruge oplysninger om modpartens økonomiske forhold, idet normalbidraget er det mindste børnebidrag, der kan fastsættes, hvis barnet bor i Danmark.
Er der ansøgt om fastsættelse af størst muligt børnebidrag, uddannelsesbidrag eller ægtefællebidrag, skal Familieretshuset bruge oplysninger om modpartens økonomiske forhold.
Da modparten har bopæl i udlandet, kan Familieretshuset ikke selv indhente de økonomiske oplysninger hos skattemyndighederne i Danmark. Derfor skal modparten selv indsende følgende oplysninger:
Ejer vedkommende et eller flere udenlandske personlige virksomheder eller selskaber, skal han/hun også indsende:
Hvis modparten i udlandet ikke modtager partshøringen eller ikke indsender oplysninger om sine økonomiske forhold, kan der være behov for at indhente oplysninger om modpartens indkomstforhold fra ansøgeren eller fra anden side – f.eks. myndighederne i bopælslandet.
Skatteforholdene i Danmark har også betydning, fordi der normalt er skattefradrag for betalte børnebidrag og ægtefællebidrag. Værdien af fradraget er omkring 1/3 af bidraget.
Der er ikke skattefradrag for uddannelsesbidrag i Danmark.
Bidraget er en betydelig større økonomiske belastning, hvis modparten ikke har mulighed for at fradrage bidraget i sin skattepligtige indtægt. Derfor tager vi ved afgørelsen hensyn til en eventuel manglende mulighed for skattefradrag.
Hvis der er grundlag for at fastsætte et forhøjet børnebidrag, nedsættes det normalt skønsmæssigt med omkring 1/3, hvis modparten ikke har fradragsret.
Er der grundlag for skønsmæssigt at fastsætte bidraget lavere end ellers på grund af manglende fradragsret, fastsættes bidraget til en almindelig procentsats.
Hvis der er grundlag for at fastsætte et ægtefællebidrag, nedsættes det også normalt skønsmæssigt med omkring 1/3, hvis modparten ikke har fradragsret.
I skal som udgangspunkt selv aftale, hvordan betalingen foregår. Det kan f.eks. være via en bankoverførsel.
Hvis der ikke er enighed imellem jer om betaling af bidraget, eller hvordan det skal foregå, kan ansøger i visse situationer anmode Udbetaling Danmark om udbetaling af bidrag på forskud.
Udbetaling Danmark kan kun udbetale bidrag på forskud, når der er tale om børnebidrag og særlige bidrag – f.eks. i forbindelse med barnets fødsel, konfirmation og begravelse, men ikke uddannelsesbidrag eller ægtefællebidrag.