Ældre nyhed: 19. november 2020

Fa­mi­li­e­rets­hu­set del­ta­ger i stort forsk­nings­pro­jekt om bør­ne­ind­dra­gel­se

Millionstøtte fra Velux Fonden betyder, at Familieretshuset i tæt samarbejde med Roskilde Universitet og Professionshøjskolen Absalon skal forske i, hvordan børneinddragelsen kan styrkes i det familieretlige system.

6.049.533 kroner. Så stor er den bevilling, som Velux Fonden netop har givet til et spændende treårigt forskningsprojekt, hvor Familieretshusets Børneenhed skal bidrage med praksis.

I hverdagen danner Børneenheden ramme om Familieretshusets arbejde med børn, der oplever, at deres forældre er i konflikt om forældremyndighed, samvær eller bopæl. Det er Børneenhedens opgave at sikre, at børnene bliver støttet og hørt. Det forudsætter inddragelse – og det er særligt den, som forskningsprojektet skal beskæftige sig med.

Målet er nemlig at styrke og kvalificere det familieretlige arbejde generelt – særligt støtten til og inddragelsen af børn. Forskere fra Roskilde Universitet og Professionshøjskolen Absalon skal skabe grundvidenskabelig viden og spille den ind i Familieretshuset, hvor den skal danne basis for udvikling af nye metoder.

Helt konkret går forskerne og Familieretshuset sammen om arbejdet med tre delmål:

  • Flere yngre børn og også børn med særlige udfordringer skal inddrages igennem børnesamtale
  • Børnesamtalenotatet, som udarbejdes under børnesamtalen med barnet, skal udvikles på baggrund af forskernes analyse af 100 anonyme notater og casestudie før og efter implementeringen
  • Kontaktpersonordningen, hvor barnet tilknyttes en fast voksen i Familieretshuset, skal udvikles yderligere. Ordningen skal i endnu højere grad tilpasses individuelt, så den matcher det enkelte barns behov, kompetencer og ønsker.

Både Familieretshusets direktion og Lone Tams Gildberg, kontorchef for Børneenheden, glæder sig meget over Familieretshusets rolle i det vigtige projekt.

Det er stort for Familieretshuset, og lige siden Roskilde Universitet henvendte sig første gang i det tidlige forår, har vi været i tæt samarbejde om udarbejdelse af problemformulering og ansøgning til Velux Fonden. Vi vil gerne arbejde forskningsbaseret – også på det børnefaglige område. Vi har en høj faglighed, og det vi gør er godt, men nu kommer vi til at stå på et endnu stærkere fundament, siger Lone Tams Gildberg.

Selve forskningsdelen kommer til at involvere 50 børn og deres familier, der vil blive fulgt af forskerne fra Roskilde Universitet, mens selve implementeringen vil omfatte langt flere.

Børn og familier, der inviteres til at deltage i projektet, vil blive direkte kontaktet af Familieretshuset.

Fakta

  • Projektets officielle titel er: Styrket børneinddragelse i det familieretlige system – sammenhæng mellem børns hverdagsliv og praksis i Familieretshuset.
  • Den samlede bevilling til projektet er 6.049.533 kr., hvoraf Familieretshuset er direkte modtager af ca. 2 mio. kr.
  • Projektet strækker sig over tre år.
  • Projektet tilknyttes to advisory boards: et med børn og et med voksne. Børneboardet får deltagelse af 20 8-16-årige børn, der alle har erfaring med det familieretlige system, mens voksenboardet bl.a. skal bestå af stærke internationale og danske forskerprofiler på området.
  • Den nye viden, som projektet generer, og de nye metoder, der udvikles, vil blive forankret i undervisningen på socialrådgiveruddannelsen på Professionshøjskolen Absalon.