Vi er ikke gift, men samlevende
Hvis I går fra hinanden som ”papirløst” samlevende, skal I hverken separeres eller skilles. Men derfor er der alligevel en række ting, I bør undersøge eller overveje.
Ingen ægtefællebidrag
Når I bor sammen uden at være gift, har I ikke pligt til at forsørge hinanden. Heller ikke efterI går fra hinanden. Ingen af jer har derfor mulighed for at få ægtefællebidrag. Heller ikke selvom I har boet sammen i mange år, og der er stor forskel på jeres indkomster.
Har I boet sammen i en lejebolig?
Hvis I har boet sammen i mindst to år i en lejebolig, kan I i forbindelse med, at I flytter fra hinanden, aftale hvem der skal have ret til at blive boende i lejeboligen. Hvis I ikke kan blive enige, kan byretten bestemme, at den af jer, der har mest behov for at bo i lejligheden, kan overtage den. Også selvom det er den anden der står på lejekontrakten. Det kræver dog, at I har boet sammen i mindst to år før disse regler gælder. Husk at meddele udlejer hvad I finder ud af.
Har I tilgodeset hinanden på anden måde?
Hvis I har lavet et testamente til fordel for hinanden, eller hvis I har indsat hinanden som begunstigede i for eksempel livsforsikringer, pensionsordninger, ATP eller lignende, skal I overveje, hvorvidt det skal ændres.
Gæld?
I hæfter for jeres egen gæld. Det gælder både før, under og efter, I har boet sammen. Egen gæld er det du alene har skrevet under på at skylde.
Hvis I har fælles gæld, hæfter I fortsat begge to for gælden. Fælles gæld er det, I har skrevet under på, at I skylder i fællesskab. Det betyder, at kreditor kan kræve gælden betalt hos hver af jer. Hvis den ene af jer derfor kommer til at betale mere end sin del, kan denne ekstra del kræves betalt af den anden. Hvis kreditor går med til det, kan det dog godt aftales, at hele gælden overtages af den ene af jer. Men det er altså ikke nok, at I bare selv aftaler det.
Dele jeres ting
Selvom I har boet sammen, ejer I stadig jeres egne ting. Men hvis I har købt større ting sammen, skal I dele dem. Hvis I ikke kan blive enige, kan I henvende jer til skifteretten, som kan hjælpe jer med at afgøre, hvordan jeres fælles ejendele skal fordeles mellem jer. Læs mere på domstol.dk