Li­ne la­der folk skil­le

Separationer og skilsmisser er sjældent lykkelige slutninger. Men netop derfor er det vigtigt med god og hurtig hjælp. Og når tingene ikke længere fungerer, og beslutningen om at lade sig skille er truffet, så står Line og hendes kolleger klar til at hjælpe folk videre med deres liv.

Line Frederiksen, Kontorfunktionær, Separation og skilsmisse
Ansat i Familieretshuset siden februar 2021.

Når klokken er syv om morgenen møder Line ind på kontoret i Nykøbing. Hun kan godt lide at være tidligt på den, fordi det giver mulighed for at stoppe dagen tilsvarende tidligt. Og det passer ind i Lines hverdag.

Dagens første opgave er at journalisere, og herefter tjekke op på alle indkomne gebyrer. På ægteskabsområdet er der nemlig nogle gebyrbetalte opgaver, det gælder fx, hvis ægtefæller har brug for en vilkårsforhandling, inden de kan blive skilt eller separeret, eller hvis udenlandske par vil have en prøvelsesattest, så de dermed kan blive gift i Danmark.

”Der kommer dagligt mange gebyrer ind. Og vores opgave i teamet er at tjekke op på, om det er korrekte beløb, og om de er betalt til tiden. Derefter fordeler vi dem på de respektive sagsområder, så vi kan starte sagerne op på baggrund heraf. Det er en opgave, der tager en time eller to,” fortæller Line, og efter den er løst, så kaster hun sig over sagsbehandling af sagerne på separation og skilsmisseområdet.

Et arbejde, der gør en forskel

Noget af det, der gør arbejdsdagen rigtig god for Line, er det gode kollegaskab og arbejdsmiljø.

”Vi har det super godt sammen på vores kontor, og det er jeg meget glad for. Vi har typisk nok at se til med de mange sager, der kommer ind, men vi står aldrig alene med dem. Der er altid hjælp og sparring at hente.”

En anden ting, der i Lines øjne også fylder noget, er den taknemmelighed, hun mærker fra borgerne:

I min rolle har jeg ikke meget direkte borgerkontakt, men den, jeg har, er god. Det er opløftende, når jeg kan høre på en person, at han eller hun bliver glad for vores arbejde. Så føler jeg virkelig, at jeg gør en forskel.

En følelse af at løfte i flok

Når Line og kollegerne behandler sager, kan de være af meget forskellig karakter. Men det bidrager netop til en god variation i opgaverne ifølge Line:

”Nogle sager er ligetil, og her skal vi blot tjekke dem igennem, hvorefter vi kan lave en skilsmissebevilling på baggrund af det indsendte. I andre sager har vi brug for at indhente yderligere informationer, det kan være, vi mangler en vielsesattest eller dokumentation for gyldigt ophold, før vi kan lade folk skille, og i de situationer tager jeg gerne telefonisk kontakt med ansøgerne og taler med dem om, hvad vi skal bruge,” forklarer Line, som derudover også løser en masse andre opgaver som led i sagsbehandlingen.

I de mere komplekse sager er juristerne inde over. Det er altid juristerne, der træffer afgørelser, hvis der ikke er enighed om skilsmisse. Det er også juristerne, der afholder vilkårsforhandlinger, som er en samtale, hvor de oplyser parret om, hvad det juridisk betyder at blive separeret eller skilt, og hvilke rettigheder og muligheder, personerne hver især har. Men al sagsbehandling sker i et meget fint og tæt samspil HK’er og jurister imellem.

”Vi er én enhed med to faggrupper, der arbejder rigtig godt sammen. Vi har hver vores opgaveområder, som vi er gode til, men vi løser i mange tilfælde sagerne i fællesskab, og det giver en rigtig god følelse af at løfte i flok,” forklarer Line, der også fremhæver den gode mulighed samarbejdet giver for at lære nyt og udbygge sin viden om et spændende retsområde.

Vidste du, at alle separationer og skilsmisser i Danmark bliver behandlet fra Nykøbing Falster?