Æg­te­fæl­lebi­drag og pen­sions­ord­nin­ger

Hvis der er et vilkår om ægtefællebidrag i forbindelse med separationen eller skilsmissen, er der i flere pensionsordninger mulighed for udbetaling. Det kan ske i de tilfælde, hvor den, der skal betale ægtefællebidraget dør indenfor den periode, hvor der skal betales ægtefællebidrag. Det er derfor i mange tilfælde en god ide at kontakte pensionsudbyderen.

Retten til ægtefællepension

En ægtefælle har ret til ægtefællepension, hvis den anden ægtefælle har en pensionsordning, der er led i eller oprettet som led i et ansættelsesforhold eller i ATP og indeholder en kollektivt beregnet ægtefællepensionsordning. Denne ret kræver ingen særskilt orientering af pensionsudbyderen.

Ved separation og skilsmisse bortfalder retten til ægtefællepension oftest, medmindre den ene ægtefælle har bidragspligt over for den anden ægtefælle på separations- eller skilsmissetidspunktet, og ægteskabet har varet i mindst fem år. Hvis betingelserne for at bevare retten til ægtefællepension efter separationen/skilsmissen er opfyldt, skal man, for at sikre retten til pensionen, anmelde retten til pensionsinstituttet.

Hvad er en kollektiv pensionsordning?

Ved kollektiv menes en pensionsordning, hvor pensionsbidragenes størrelse og betaling er uafhængig af, om den pågældende er gift eller ugift. Efter ægtefællepensionsloven drejer det sig om:

  • tjenestemandspensioner
  • ATP-indbetalinger inden 1. januar 2002
  • de fleste arbejdsmarkedspensioner og
  • en del forsikringsordninger.

Tjenestemandspensioner og ATP-ordningen indeholder altid ægtefællepension.

For andre pensionskasse- og forsikringsordningerne afhænger det af selskabernes vedtægter. Kontakt din pensionskasse/dit forsikringsselskab for at høre nærmere.

Andre ting I skal være opmærksomme på

Det er ikke en betingelse for at bevare retten til ægtefællepension, at der er fastsat eller aftalt et aktuelt ægtefællebidrag. Det er nok, at der er en bidragspligt, og at Familieretshuset kan fastsætte bidragets størrelse. Hvis bidragspligten er tidsbegrænset, bevarer ægtefællen kun retten til ægtefællepension i bidragsperioden.

Hvis I selv aftaler bidragets størrelse, skal I være opmærksomme på følgende:

  • hvis Familieretshuset kan ændre størrelsen af bidraget, bevares retten til ægtefællepension
  • hvis Familieretshuset ikke kan ændre størrelsen af bidraget, er det en betingelse for at bevare retten til ægtefællepension, at det beløb, der bliver aftalt på separations- eller skilsmissetidspunktet, for hele bidragsperioden udgør et årligt beløb, der mindst svarer til det på det tidspunkt gældende normal-børnebidrag inklusiv grundtillægget
  • hvis bidragspligten følger af en aftale om gensidig bidragspligt, skal I være opmærksomme på, at retten til ægtefællepension kun bevares, hvis der har været fastsat bidrag i bidragsperioden og den nu afdøde ægtefælle aktuelt betalte bidrag til den anden ægtefælle ved dødsfaldet.

En ægtefælle kan give afkald på retten til ægtefællepension efter separation eller skilsmisse.

I så fald udbetales der ingen ægtefællepension. Husk i den situation at give besked til pensionsinstituttet.

Overlevelsesrente

Ægtefællepensionsloven omfatter også overlevelsesrente, der er oprettet som led i den anden ægtefælles ansættelsesforhold. En overlevelsesrente giver den separerede/skilte ægtefælle ret til en løbende ydelse, som begynder ved den anden ægtefælles død og fortsætter, indtil den berettigede separerede/skilte ægtefælle dør.

Efterhånden har alene ganske få en overlevelsesrente. Men hvis den ene af jer har en overlevelsesrente, oprettet som led i den andens ansættelsesforhold, så kontakt pensionsinstituttet hvor overlevelsesrenten er tegnet for nærmere oplysninger.